Tendințe de design în bucătăria anului 2017

Care sunt noutățile anului 2017 în amenajarea bucătăriilor? Care sunt elementele de noutate și ce a ieșit din „grațiile” designerilor de interior și ale utilizatorilor?

Privind înainte spre 2017, observăm preferințele pentru un design inteligent, compact și tendința de a armoniza perfect partea estetică cu cea funcțională.

Iată care sunt principalele direcții, definiții ale bucătăriei moderne în 2017:


1. Electrocasnice și stații de lucru integrate. 
Ideea încorporării aparatelor și stațiilor de lucru câștigă popularitate în domeniul proiectării bucătăriilor, aducând un plus de coeziune întregului design. Frigiderul și cuptorul cu microunde nu mai domină estetica bucătăriei, acestea sunt încorporate perfect în spatele ușilor, eliminând astfel aspectul rece, industrial. Dacă decideți să adoptați această tendință, alegeți aparate proiectate special pentru încorporare și evitați improvizațiile sau piesele din plastic, așa-zisele „kituri de integrare".




2. Spații mici, mai inteligente
Designerii sunt de părere că dimensiunea nu ar trebui să conteze atunci când vine vorba de o bucătărie bine concepută și funcțională, luând în considerare cu atenție, încă din faza de proiect, amplasarea aparatelor electrocasnice, iluminatul, eficiența ergonomică și capacitatea de depozitare.




3. Bucătăria „Tuxedo”
Un concept atemporal care are la bază mobilier de culori diferite, contrastante: cabinete de culoare albă în partea superioară și dulapuri de culoare neagră în partea inferioară. Conceptul inițial alb-negru poate fi reinterpretat, adoptând propria paletă de culori complementare (de exemplu gri deschis - bleumarin, pentru un contrast mai discret).




4. Înapoi în bucătăria bunicii
Lemnul revine în bucătăria anului 2017, în special sub forma pereților placați cu paneluri din lambriu (de obicei) alb, dispus orizontal sau „Shiplap”, cum este denumit in termeni de specialitate. Un aspect curat, spațios, luminos și, nu în ultimul rând, cald.
Chiuvetele din granit compozit, disponibile într-o varietate de forme, culori și stiluri vor rămâne piese de rezistență și în acest an, tocmai datorită versatilității și durabilității lor. Iar chiuvetele din granit de tip „farmhouse” vor fi și în 2017 vedetele bucătăriei, continuând perfect „Tuxedo”-ul sau „Shiplap”-ul propus de designeri.




5. Aparatură și accesorii cu finisaje mixte
Look-ul monocromatic din oțel inoxidabil sau crom al electrocasnicelor, corpurilor de iluminat, bateriilor sanitare din bucătărie va fi înlocuit cu diverse finisaje de auriu, cupru sau cositor, descoperind un spațiu eclectic, original.




6. Faianța în nuanțe metalice
Și pereții bucătăriei vor avea un nou look în 2017. Designerii încurajează mixul de stiluri și pattern-uri, pentru un plus de originalitate. Principalele tendințe se axează pe utilizarea plăcilor de faianță de formă dreptunghiulară sau „kit-kat” așezate în rânduri orizontale sau verticale, în defavoarea celor pătrate. Nuanțele naturale, pământii vor da o notă naturală, iar pentru o atmosferă mai luxuriantă și strălucitoare, plăcile metalice vor fi un element statement în bucătărie.
De asemenea, cărămida revine în tendințe, îmbrăcând pereții, podelele locuinței în tonuri brun - roșiatice de teracotă.




7. Look industrial
Tot mai adoptat în designul de interior, stilul industrial este caracterizat de detalii cum ar fi caramida expusă, țevi expuse, metale cu finisaje rustice și mobilier minimalist. Inspirată de spațiile vechilor fabrici, este o tendință care imbină frumusetea materialelor, cum ar fi lemnul, piatra si betonul, definind finisaje și soluții inovatoare.




8. Declinul marmurei
În anii următori se așteaptă o scădere masivă a interesului pentru marmură. Câștigă popularitate texturi prime precum lemnul, argila, pluta, răchita, dar și cuarțul ca și opțiune pentru blatul de bucătărie.




9. Mai multă tehnologie
Tehnologia căștigă tot mai mult teren în căminul modern, iar bucătăria nu face excepție. Difuzoare integrate cu funcționalitate Bluetooth, lumini care își schimbă culoarea, prize pop-up pentru încărcarea tabletei sau telefonului mobil, cafetiere care se programează prin intermediul unei aplicații instalate pe mobil, etc. sunt soluții inteligente cu rol estetic și funcțional, dedicate utilizatorilor ce apreciază confortul unei bucătării high-tech.




10. Mai puțină strălucire
Materialele lucioase, reci, „glossy” ale anilor anteriori vor fi înlocuite cu unele mai subtile: inoxul periat sau mat și finisajele patinate sunt apreciate în 2017.

11. Culorile Pantone 2017
Un amestec de vitalitate, relaxare si natură. Culoare favorită anunțată de Institutul Pantone pentru 2017: Greenery.
De la tonuri luminoase și vii la culori care celebrează natura, iată cele 10 culori selectate de Institut ca reprezentative pentru 2017:


















Este adevărat, în privința amenajărilor interioare, alegerile sunt, dacă nu definitive, cel puțin mai statornice decât în lumea modei. Dar o culoare plăcută ochilor, într-o combinație bine aleasă, mobilier sau accesorii originale și inspirate, nu pot decât complimenta o bucătărie. Atât în 2017, cât și în anii următori.


Surse: Inman, Domain, Housebeautiful, Insideout, Apartmenttherapy, Pinterest

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment