Iluminat eficient pentru bucataria moderna - cum alegem corpurile de iluminat



Pasionati de gatit sau nu, gurmanzi sau vesnic la dieta, bucataria este incaperea care ne aduna laolalta, devenind o extensie a livingului, o zona in care petrecem tot mai mult timp cu prietenii si familia. Un aspect pe care se pune mai putin accent, dar care poate face o mare diferenta in bucatariile noastre este iluminatul.

Pentru iluminatul eficient al bucatariei se va pune accent atat pe latura ambientala, decorativa, cat si pe cea functionala. Utilizarea corecta a surselor de iluminat poate mari vizual incaperea si va pune in valoare zonele principale sau zonele de lucru ale bucatariei.




Exista o multime de variante de corpuri de iluminat pentru bucatarie: suspensii, aplice, spoturi, plafoniere, cu design modern, clasic sau retro, compatibile cu diverse surse de iluminat (becuri clasice, economice, neon, LED), astfel incat luarea unei decizii poate fi dificila.
Legat de partea functionala, iata cateva sfaturi utile cu ajutorul carora veti putea alege, inspirat si informat, corpurile de iluminat pentru bucatarie:

Iluminatul general (principal) al bucatariei
Sistemul principal de iluminat al bucatariei este recomandat sa fie dotat cu becuri ce degaja lumina calda, placuta ochiului. Lumina rece a neoanelor, desi mai intensa, poate fi obositoare. Pentru reducerea consumului, puteti folosi becuri economice sau corpuri de iluminat echipate cu becuri LED cu lumina calda (3000 lumeni) sau neutra (4000 lumeni). Acestea din urma au preturi mai ridicate, dar consumul redus de energie electrica (pana la 70%) va asigura amortizarea rapida a investitiei initiale.

Iluminatul local (punctual) al bucatariei
Lucrul in principalele zone de activitate ale bucatariei va fi mai placut daca se va folosi iluminatul local. Zonele in care se recomanda utilizarea surselor de lumina complementara sunt urmatoarele:
  • mobila de bucatarie - in special zonele destinate depozitarii vaselor, tacamurilor si ustensilelor necesare in procesul de preparare a mancarii;
  • blatul de lucru si chiuveta - pentru usurarea muncii in aceste zone pe timp de seara este recomandata montarea unor surse de iluminat in partea inferioara a corpurilor suspendate din bucatarie (becuri neon, spoturi cu becuri LED sau halogen);
  • plita sau aragazul - aceasta zona poate fi iluminata cu ajutorul becurilor integrate in hota, amplasata, de regula, deasupra sursei de gatit;
  • locul de luat masa - aici pot fi montate, chiar deasupra mesei, corpuri de iluminat suspendate, tip suspensie sau pendul, care sa lumineze suprafata mesei. Se recomanda sursele de lumina calda, difuza, neagresiva. Suspensiile, lustrele reglabile pe inaltime sunt foarte practice si utile, prin simpla schimbare a regimului de inaltime obtinand amplificarea sau restrangerea ariei de iluminare.

 Suspensii pentru bucatarie/dining Redo FACTORY











Suspensie pentru bucatarie/dining Redo WABI


In privinta designului ales, acesta va urma linia generala a ambientului bucatariei, din punct de vedere al stilului, culorii, formei. Corpurile de iluminat pot fi punctul pe "i" in orice incapere, adevarate obiecte statement, ce vin sa confirme si sa valorifice designul interior al acelui spatiu.

Surse foto: Pinterest.com, Redo Group

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment