Chiuveta de tip Farmhouse | O piesă cu istorie în bucătăria modernă


Chiuveta de tip Farmhouse a apărut în secolul al XVII-lea, o epocă în care nu exista apă curentă, din necesitatea stocării unor cantități mari de apă provenită puțuri, lacuri și râuri.


Sunt durabile, elegante, funcționale și au un aer nostalgic. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care chiuvetele de tip Farmhouse sunt atât de populare.


Istorie

Primele două modele au apărut în Irlanda și Marea Britanie, în secolul al XVII-lea. Deși proiectate în mod similar și aveau aceeași utilitate, aveau anumite caracteristici distincte: Chiuveta „Belfast”, respectiv varianta irlandeză, era adâncă și era prevăzută cu preaplin, pentru scurgerea surplusului de apă. Varianta „London”, pe de altă parte, a fost proiectată pentru o zonă cu resurse limitate de apă, era construită din lut, mai puțin adâncă, fără preaplin, fiecare picătură de apă fiind prețioasă. În lipsa unui sistem de canalizare, chiuvetele nu erau prevăzute cu scurgere, astfel încât trebuiau umplute și drenate manual.

Cunoscute sub denumirea de „apron sinks” (chiuvete cu șorț), aceste chiuvetemari de bucătărie erau indispensabile în casele rurale ale acelor vremuri, fiind
concepute inițial pentru a spori confortul femeilor care își petreceau o bună parte din zi în fața chiuvetei. Ergonomia a fost prioritară: expunerea laturii frontale elimină blatul și, implicit, necesitatea aplecării deasupra cuvei în timpul utilizării. În plus, partea frontală ușor ieșită în exterior va proteja de umezeală blatul și mobila. Datorită designului lor inteligent, aceste chiuvete au devenit destul de populare în Marea Britanie a secolului al XVII-lea, găsindu-și drumul și către casele celor bogați.




Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, varianta franceză a chiuvetei Farmhouse începe să câștige popularitate, datorită designului mai rafinat, dar și compoziției materialului (chiuvetele erau realizate din lut alb de Limoges, o sursă de porțelan recunoscută și astăzi pe plan mondial.


Această chiuvetă a devenit iconică și este încă reprezentată în bucătăriile country de inspirație franceză - cu draperia clasică ce ascunde baza dulapului. Tendința a continuat în Statele Unite în anii 1920, când fonta a început să piardă teren în favoarea unui material nou - monel - un aliaj de nichel-cupru, cu o excelentă rezistență la coroziune.



Resursele de cupru și nichel au devenit însă tot mai puțin disponibile în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind necesare pentru fabricarea armamentului. Pentru modernizarea bucătăriilor americane, chiuveta tradițională Farmhouse a început să fie produsă dintr-un material mai accesibil: oțelul inoxidabil.

Astăzi, oțelul inoxidabil, devenit banal, monoton, rămâne preferat doar în bucătăriile profesionale, industriale. Utilizatorii casnici au descoperit granitul compozit, un material mult mai versatil, mai ușor de integrat în ambient prin varietatea nuanțelor și mai „cald”, mai domestic.


Marmorin este unul dintre cei mai mari producători de chiuvete de bucătărie din granit compozit, având în portofoliu o colecție impresionantă de modele și configurații. Echipa de designeri și proiectanți Marmorin a obținut premii la evenimente de renume precum Red Dot Design Award sau Łódź Design Festival. Talentul lor prinde viață în volumele și geometria modernă a chiuvetelor din colecție, echilibrând inspirat esteticul, siguranța și plăcerea în utilizare.


Magranit - atribute specifice:


  • Chiuvetele Marmorin sunt realizate din Magranit, un material compozit pe bază de granit și cuarț cu o duritate excepțională (70-75 Grade conform testului Barcol), conferindu-le rezistență la zgârieturi și la șocuri mecanice.
  • Rezistența la șocuri termice. Un vas fierbinte luat de pe plită poate fi pus direct în chiuvetă. La fel și lichidele fierbinți care de obicei deformează sau fac să „pocnească’ o chiuveta din inox.
  • Igiena. Stratul antibacterian BioCote® folosește o tehnologie inovatoare cu ioni de argint, ce sporește siguranța microbiologică, asigurând o suprafață neporoasă, perfect igienică. Acest strat este o barieră împotriva germenilor, mucegaiurilor și bacteriilor, iar în plus elimină mirosurile alimentare persistente. Mai multe informații despre tehnologia BioCote® sunt disponibile aici.
  • 12 nuanțe inspirate din tendințele actuale de amenajare. Designerii și specialiștii Marmori pun la dispoziția clienților o paletă de 12 nuanțe, pentru o integrare perfectă în ambient.
  • 10 ani garanție pentru toate chiuvetele din granit compozit, indiferent de model și configurație.


Particularități, mod de instalare și configurații


După cum am menționat anterior, una dintre particularitățile chiuvetelor de tip Farmhouse este partea frontală ușor ieșită în afară, de unde denumirea „apron sink”. Felul în care a fost conceput acest model a avut inițial rol strict ergonomic și funcțional, asigurând o poziție optimă a utilizatorului și scurgerea surplusului de apă direct pe podea.
Marginile ușor înălțate ale chiuvetelor Farmhouse au același rol de protecție. Având în vedere adâncimea chiuvetei, lateralele înălțate previn stropirea blatului.

În funcție de preferințe, spațiu disponibil sau de obiceiurile culinare ale familiei, chiuvetele Farmhouse sunt disponibile în 3 variante, oferind astfel posibilitatea configurării unui accesoriu original, perfect încadrat în ambientul bucătăriei. Gama Farmhouse Ewit oferă 3 configurații: 1 cuvă pătrată simplă, 1 cuvă și picurător sau varianta cu 2 cuve. 


Gama de chiuvete de bucatarie Farmhouse EWIT


Modelul farmhouse Rubid este disponibil în varianta 1 cuvă adâncă și picurător, cu margini înălțate și un design clasic, elegant. 


Un al treilea și cel mai nou model de chiuvetă farmhouse ne este oferit de producătorul polonez Laveo. Este o interpretare modernă, minimalistă, dar care păstrează elementele definitorii ce au consacrat acest stil. Chiuvetele Laveo KOMODO sunt disponibile în 4 nuanțe ușor de integrat în ambientul bucătăriei: alb, negru, gri și beige.

Baterii sanitare cu design retro


Pentru a desăvârși stilul vintage-rustic al chiuvetei Farmhouse, bateria sanitară ar trebui să pună „punctul pe i”, urmând aceeași linie cromatică și de design, dar îndeplinind, în același timp, criteriile de funcționalitate specifice fiecărui utilizator. Sunt disponibile în diverse nunațe (finisaj cromat, negru, cupru sau bronz) și configurații (montaj pe chiuvetă sau pe perete, cu robineți individuali sau operare monocomandă).








CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment