Bucătăria - grădina cu plante aromate

Imaginea frunzişului proaspăt, verde, mirosul îmbietor al plantelor aromate mereu la îndemână şi un aer mai curat, acestea sunt avantajele unei mini grădini în bucătărie. 

Pentru pasionaţii de gătit şi amatorii de aromaterapie, dar nu numai, câteva ghivece cu plante pot aduce un plus de confort în bucătarie. Menta, busuiocul, oregano, cimbrul, coriandrul, salvia, levănţica şi rozmarinul sunt numai câteva dintre speciile ce pot fi cultivate la interior.

Oază de prospetime intr-un cos cu ierburi aromate

Aranjament vertical plante verzi pe peretele bucatarie

Bucatarie cu design industrial si plante verzi suspendate

Plante aromatice pe rafturile suspendate din bucatarie

Mini gradina intr-o bucatarie cu design rustic

O oaza de verdeata - raft etajat din lemn pentru perete

Ghivece cu plante verzi montate pe rama ferestrei - chiar si pentru bucatariile de dimensiuni reduse  exista solutii

Ghivece cu plante verzi pe pervazul si pe blatul din bucatarie

Pentru a avea rezultate bune, ține cont de câteva sfaturi: 

- ai grijă ca pământul să fie bine drenat. Presară pietricele pe fundul ghiveciului pentru a evita inundarea şi putrezirea rădăcinilor, apoi umple recipientele până la jumătate cu pământ special de flori (cel de grădină nu este suficient de nutritiv pentru ierburile aromatice crescute în casă). O jumătate de pumn de compost și câteva picături de fertilizator vor asigura plantelor o creștere rapidă și viguroasă.

- iarna udă plantele mai rar, numai după ce solul se usucă;

- aşază vasele într-o zonă bine luminată, dar care nu se află în bătaia directă a razelor de soare (excepţie pentru busuioc şi lavanda care iubesc lumina puternică). În general, se recomandă o expunere la lumină de 5-6 ore pe zi (pentru pătrunjel şi mentă sunt suficiente 4-5 ore); 

- evită aşezarea plantelor lângă calorifer sau altă sursă de căldură pentru a evita uscarea acestora; 

- o dată pe săptămână, rotește ghivecele pentru o expunere echilibratăla soare; 

- curăţă frunzele uscate şi fertilizează periodic, dar nu îndepărta niciodată mai mult de 30% dintre acestea, pentru a nu afecta planta permanent.

Ghivecele cu plante aromate pot fi aşezate în rafturi special amenajate, suspendate, pe mobilier, perete sau în suporturi, pe podea. Iar termenul „ghivece” este unul general. Pentru un plus de originalitate, poți folosi cești de cafea, căni, borcane, cutii metalice, vase din lut sau chiar PET-uri reciclate. Opțiunile sunt multiple.



Așadar, nu este nevoie de o casă la țară cu o curte spațioasă pentru a-ți crește propria grădină cu plante aromatice. O porțiune liberă de perete sau un pervaz, câteva ore de lumină naturală pe zi și un stop de inspirație (în cazul în care îți propui un mic proiect DIY) - vor fi suficiente pentru a aduce prospețimea și aroma naturii în propria bucătărie.

Deci? Cum ar fi să ai la îndemână ierburile aromatice crescute chiar de tine, într-o mini-grădină cu mirosuri îmbietoare?

Surse foto: Pinterest


CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment