Insula de bucatarie - 6 aspecte de luat in calcul in amenajarea unei bucatarii cu insula

Insulele de bucatarie sunt ideale pentru cei care apreciaza un design modern, dar si multifunctional, imbinand eficienta cu farmecul aparte al unui astfel de ambient. Extrem de versatila, insula poate fi adaptata dimensiunii bucatariei, dar si stilului de design ales, indiferent ca e vorba de unul contemporan, country sau clasic.

In plus, este si foarte practica: suplimenteaza spatiul de lucru, poate incorpora diverse electrocasnice, chiuveta de bucatarie sau poate fi locul in care serviti masa.



1. Cat de mare trebuie sa fie bucataria pentru a putea incadra o insula?
Cu siguranta, o bucatarie mare este varianta ideala pentru incadrarea unei insule, insa, cu putina viziune si adaptand dimensiunile, poate fi incorporata cu succes si int-un spatiu ceva mai limitat, in special daca se opteaza pentru un layout open space; insula va delimita, in acelasi timp, cele doua incaperi. In principiu este nevoie de o suprafata de minim 10 mp.


2. In ce dimensiuni ar trebui sa se incadreze insula de bucatarie?
Dimensiunea insulei este conditionata de spatiul care ramane in jurul acesteia. Intervalul trebuie calculat astfel incat sa permita deplasarea lejera in momentul desfasurarii activitatilor si sa nu obtureze accesul la corpurile prevazute cu usi si sertare ce o inconjura. Distanta minima dintre latura  insulei si mobilierul de bucatarie trebuie sa fie de minim 80 si maxim 150 de centimetri, Distanta ideala este cea care permite accesul catre cele doua blaturi de lucru, doar prin intoarcerea trunchiului.
 In general, insulele de bucatarie au o dimensiune medie de 200 cm pe 100 cm. Cu cat bucataria este mai mare, cu atat mai mare poate fi si insula, totusi este bine sa se pastreze o anumita proportie, pentru a obtine o amenajare estetica si echilibrata. In cazul bucatariilor cu deschidere mare, designerii de interior recomanda incadrarea unui dining  in continuarea insulei sau crearea uneia cu mai multe laturi.


3. Cum pozitionam insula?
Insulele de bucatarie creeaza un spatiu functional si un flux eficient, fiind de regula pozitionate adiacent sau paralel cu alt spatiu de lucru sau corp de mobilier. Acestea pot incorpora aparate electrocasnice, ajutand astfel la delimitarea zonelor de lucru.
4. Ce aparate electrocasnice se pot incorpora in insula de bucatarie?
Dupa cum am mentionat mai sus, insula poate deveni parte integranta a unui ansamblu eficient in bucatarie, incepand de la depozitare pana la prepararea alimentelor. Spre exemplu, o insula poate incorpora un racitor de bauturi, un frigider, cuptorul cu microunde sau masina de spalat vase, in timp ce suprafata acesteia este  dotata cu plita si chiuveta. In felul acesta, insula devine o unitate multifunctionala, compacta, ce va economisi spatiul atat de necesar in bucatarie.


5. In ce scop principal va fi folosita insula? 
Inca din faza de proiect, trebuie sa cunoastem sau sa ne imaginam dinamica familiei, obiceiurile culinare, cat timp vom petrece in bucatarie zilnic si ce activitati vom desfasura aici. De exemplu, daca nu exista spatiu pentru dining, vom lua in calcul ideea de a adapta insula astfel incat sa se poata lua masa. Sau, daca "inima" casei este bucataria, probabil prietenii se vor aduna in jurul insulei la un pahar de vin. In functie de aceste aspecte, insula poate deveni un spatiu pur functional, un loc de relaxare sau unul mixt.


6. Ce tip de material alegem pentru blatul insulei? 
De ce este important? Deoarece are legatura atat cu stilul in care veti amenaja bucataria, cat si cu tipul chiuvetei. In cazul in care stilul ales pentru amenajare este unul modern, minimalist, se recomanda folosirea aceluiasi tip de finisaj pentru suprafetele de lucru; sunt potrivite blaturile din compozit acrilic, care pot fi realizate la dimensiunea necesara sau granitul, marmura, a caror prelucrare nu este conditionata de dimesiuni standard, asa cum este in cazul blaturilor clasice din din PAL (acestea fiind potrivite doar insulelor cu latime mai mica). In cazul stilurilor care incurajeaza mixul de texturi contrastante nu exista restrictii, se poate opta pentru blaturi din materiale si cu finisaje diferite, in combinatii echilibrate.
Dar de ce tipul blatului are legatura cu chiuveta? Pentru ca, in cazul chiuvetei de bucatarie, exista mai multe tipuri de montaj: pe blat, la nivel cu blatul, sub blat si pe masca. Iar expunerea muchiilor acestuia la umezeala impune anumite restrictii. Aici gasiti toate detaliile de care aveti nevoie.


Citeste si: "Chiuvetele din granit compozit Marmorin - pe blat, la nivelul blatului, sub blat sau de masca?"



CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment