Blatul de bucatarie are rolul de a innobila mobilierul prin calitatea materialului si finisajului ales, armonizandu-se perfect cu obiceiurile culinare si cu ambientul.
Blat de bucatarie din quartz. Calitatea si rezistenta acestui material sunt date de procentajul de 93% quartz din compozitie. Quartz-ul ofera o durabilitate mare in exploatare, ceea ce il face ideal pentru bucatarii. Suprafata materialului este neporoasa, astfel incat acesta nu se pateaza si nu retine bacterii, este rezistenta la zgariere si la atacul agentilor chimici. Este potrivit pentru chiuvetele din granit cu montaj sub blat.
Caracteristici definitorii ale quartz-ului:
- duritate foarte mare datorata compozitiei de 93% quartz
- suprafata neporoasa si antibacteriana
- rezistenta la zgarieturi
- paleta coloristica bogata
- rezistenta la acizi si lichide.
Caracteristici definitorii ale granitului:
- rezistent în condiții normale de utilizare
- este usor de prelucrat
- este mult mai greu de zgâriat decât laminatul
- poate fi finisat lucios sau mat
- prelucrarea și procesarea necorespunzătoare a acestui material natural se va vedea în timp, la fel este valabil și pentru calitatea materialului
- este un material masiv ce trebuie susținut de mobilier
- necesita intretinere periodica (sigilare)
- nu este recomandată plasarea obiectelor încinse direct pe granit, mici imperfecțiuni naturale pot evolua în defecte structurale majore
- îmbinările sunt vizibile, însă în funcție de culoarea și textura materialul acestea pot deveni greu perceptibile.
Blat de bucatarie din compozite termoformabile. Este un mineral compact ce poate fi utilizat sub diferite forme gratie mixului exclusiv de proprietati. Este compus din minerale naturale (ATH: trihidrat de aluminiu) si un mic procent de rasini naturale cu rezistenta sporita. Extrem de rezistent și ușor de reparat, compozitul necesita minimum de mentenanta. Materialul este 100% ecologic, are un caracter antibacterian, ceea ce il recomanda pentru spatii in care igiena este prioritara.
Caracteristici definitorii:
- rezistenta la agenti chimici si solventi
- rezistenta la caldura ( ignifug)
- absorbtie 0% de lichide, nonporos
- nu se pateaza
- proprietati antibacteriene
- varietate mare de culori
- prin termoformatare este maleabil, putand lua o variatetate de forme
- se poate zgăria destul de ușor
- fiind un material termoformabil, este posibil ca o tigaie incinsa lasata pe blat sa lase urme
- pretul este ridicat, dar cu ajutorul lui se pot realiza proiecte deosebite..
Blat de bucatarie din lemn masiv (stejar). Stejarul este un lemn pretios, de calitate superioara care, datorita rezistentei la uzura si a bunei conductivitati termice, este foarte utilizat in industria constructiilor, a amenajarilor interioare si a productiei de mobilier.. Acesta este cunoscut ca fiind lemnul masiv cu cele mai puține deformări în timp. Este un material natural, organic, care aduce un plus de caldura ambientului, creand un mediu prietenos, relaxant.
Caracteristici definitorii ale lemnului masiv:
- aspect placut, organic
- pentru a elimina imperfectiunile si defectele survenite in timp, periodic are nevoie de slefuire si tratament cu uleiuri minerale (impermeabilizare)
- se zgarie usor, dar este singurul material ce nu va deteriora cutitele
- contactul prelungit cu lichide va innegri materialul
- tigăile încinse puse pe blat vor lăsa repede urme
- ca orice material natural poate dezvolta crăpături în timp, chiar dacă a fost prelucrat corect.
Blat de bucatarie din inox. Inoxul este un material clasic, fără varsta, cu proprietati anti-bacteriene excelente, de unde și popularitatea sa printre profesionisti.
Caracteristici definitorii ale inoxului:
- prețul destul de atractiv (cea mai convenabila optiune pentru o bucatarie profesionala unde nu se admit materiale poroase)
- poate fi curatat cu o gamă larga de substante, inclusiv inalbitori
- se poate taia in multe forme, inaltatorul de blat poate fi realizat din aceeasi foaie de material
- rezistent la temperaturi inalte, la pete si coroziune
- rezistent la pete si coroziune, durabil în timp
- imbinarile pot fi prelucrate in asa fel incat sa fie discrete, iar chuvetele din inox pot fi integrate in blatul de lucru
- asemenea blaturilor de laminat lucioase, va dezvolta multe zgarieturi in timp
- cel mai folosit material pentru o bucatarie profesionala, insa nu este foarte atractiv si nu se potriveste in majoritatea locuintelor
- nu se poate taia direct pe blat.
Blat de bucatarie din laminat. Materialul de baza este PAL-ul tratat, acoperit cu o folie din melamina
si apoi cantuit pentru izola complet suportul si pentru a crea un material rezistent la apa si la temperaturi inalte. Folia de melamina este complet impermabila dacă nu este deterioarata. Daca si canturile sunt aplicate corect, materialul va rezista destul de bine in timp.
Caracteristici definitorii ale laminatului:
- pret atractiv, in comparatie cu materialele anterioare
- rezistent in conditii normale de utilizare, dar se poate deterioara ușor în cazul unei utlizări necorespunzătoare (nu se taie direct pe el, iar tigaile încinse pot topi melamina)
- disponibil intr-o gamă variata de culori si modele
- ușor de curățat
- se matuieste usor daca se curata cu bureți abrazivi sau cu substante necorespunzatoare
- imbinarile sunt vizibile, insa exista metode de procesare in care acestea sunt foarte discrete
- in caz de deteriorare, nu poate fi reparat.
Blatul de lucru este cea mai expusa suprafata din bucatarie, deci alegerea finisajului, a materialului, impreuna cu alegerea chiuvetei si a bateriei sanitare sunt printre cele mai importante pe care le veti face. Amenajarea corecta, potrivita a spatiului de lucru vor face, in final, diferenta.
0 comments:
Post a Comment